„Sūduvos“ prezidento V. Murausko mintys apie praėjusį sezoną

„Sūduvos“ prezidento V. Murausko mintys apie praėjusį sezoną

Prieš mažiau nei savaitę pasibaigusiame „Smscredit.lt A lygos“ čempionate Marijampolės „Sūduva“ trečius metus iš eilės liko be apdovanojimų. 67 taškus surinkusi Marijampolės ekipa trimis taškais atsiliko nuo laipteliu aukščiau finišavusių Klaipėdos „Atlanto“ futbolininkų.

 

Prieš sezoną pasikeitus komandos trenerių štabui „Sūduva“ ėmė demonstruoti kitokį žaidimo stilių. Marijampoliečiai vis dažniau pradėjo žaisti pozicinį, kamuolio kontrole bei kombinacijomis paremtą futbolą. Demonstruojamo žaidimo stiliaus kitimą pastebėjo ir „Sūduvos“ prezidentas Vidmantas Murauskas, kuris teigė jog, nors nepavyko sugrįžti ant aukščiausios Lietuvos futbolo lygos prizininkų pakylos, tačiau pasibaigus sezonui nuotaikos yra kiek geresnės nei buvo prieš metus, kuomet marijampoliečiai sezoną baigė būdami penktoje turnyrinės lentelės vietoje.

 

„Prizinės vietos iškovoti nepavyko, tačiau čempionatą baigėme kiek geresnėmis nuotaikomis nei tai padarėme prieš metus. Pozityvumo suteikia įdomesnis, patrauklesnis akiai komandos žaidimas, kuris teikia vilčių. Pagrindinės priežastys kodėl nepavyko iškovoti prizinės vietos gali būti dvi: varžovai buvo mums per stiprūs arba patys ko nors neatidirbome.“

 

„Šiam sezonui turėjome du tikslus – sugrįžti tarp lygos prizininkų bei iškovoti vietą Europos lygos atrankoje. Šie abu tikslai yra svarbūs, o vieną iš jų dar galime įgyvendinti – iškovojus LFF taurę atsivertų kelias ir į Europos turnyrus. Stengsimės ir mes, ir kitos ekipos, kurios kovos dėl taurės ir tuo pačiu vietos tarptautinėse arenose. Jei pavyktų patekti į Europos turnyrą, tuomet sezoną būtų galima vertinti labiau teigiamai nei neigiamai.“ – kalbėjo „Sūduvos“ prezidentas.

 

Marijampolės ekipa likus vienam turui iki čempionato pabaigos rikiavosi trečioje turnyrinės lentelės vietoje, o paskutiniosiose sezono rungtynėse su tiesioginiu konkurentu dėl apdovanojimų „Atlantu“, „Sūduvai“ pakako nepralaimėti, tačiau to padaryti nepavyko ir Suvalkijos klubas liko prizininkų pakylos papėdėje bei į priekį praleido Vilniaus „Žalgirį“, „Trakus“ bei „Atlantą“.

 

„Taip ir nepavyko atimti taškų nei iš „Žalgirio“, nei iš „Trakų“, o tai reiškia, kad šiame sezone buvome ženkliai silpnesnė komanda už šias dvi ekipas. Kalbant apie pagrindinį konkurentą dėl trečiosios vietos Klaipėdos „Atlantą“, bendrame rezultate juos pranokome – dvejas rungtynes laimėjome, kartą sužaidėme lygiomis ir kartą pralaimėjome. Tai parodo, jog trečiąją vietą buvo galima iškovoti, tačiau gerbiu „Atlantą“ už kovingumą, kuris buvo išties didelis ir leido iškovoti 6 taškus žaidžiant prieš „Žalgirį“ bei tiek pat taškų rungtyniaujant su „Trakais“. Šie rezultatai rodo, kad „Atlantas“ yra geras klubas ir kovą dėl trečios vietos pralaimėjome komandai, kuri tarpusavio dvikovose niekuo nenusileido čempionams ir vicečempionams. Mes to padaryti nesugebėjome. Mano nuomone, mes galėjome užimti trečiąją vietą čempionate, bet šio tikslo nepasiekėme.“

 

Kalbėdamas apie debiutinį vyriausiojo komandos trenerio A. Veselinovičiaus sezoną už „Sūduvos“ vairo, komandos prezidentas teigė, jog treneriui labiau įgyvendinti viziją sutrukdė tai, jog ne visi ekipoje buvę futbolininkai tiko naujam žaidimo stiliui.

 

„Parenkant trenerius A. Veselinovičius pristatė savo futbolo viziją bei tikslus. Dėl įdomios strategijos būtent šis treneris ir buvo parinktas dirbti su „Sūduva“. Strategui buvo leista pasikviesti sau asistentą, kuris taip pat labai prisidėjo prie treniruočių proceso bei komandos žaidimo stiliaus vystymo. Naujiems treneriams papildžius komandą, žaidimas tapo įdomesniu, patrauklesniu akiai, tačiau norint demonstruoti kokybišką žaidimą reikalingi žaidėjai, kurie atitiktų trenerio viziją ir tiktų jo žaidimo stiliui, tačiau žaidėjai buvo kokie buvo. Nedarėme komandos „valymo“,  prisijungus treneriui stipriai nekeitėme sudėties ir per trumpą laiko tarpą teko pasirinkti keletą futbolininkų, kurie papildė komandą, tačiau per skubėjimą išėjo taip, kad ne visi nauji žaidėjai tiko žaidimo stiliui, kurį komanda stengėsi propaguoti. Tai nebuvo prasti žaidėjai, tačiau jų futbolo samprata buvo kitokia nei stengėsi įgyvendinti treneris.“

 

„Praėjusiame sezone „Sūduva“ demonstravo kitokį žaidimą nei tai darė iki tol, tačiau ne visi žaidėjai pateisino į juos dėtas viltis, ne visi prisitaikė trenerio propaguojamame futbolo stiliuje. Aptarėme sezoną su treneriais ir kalbėjome, jog prie žaidimo stiliaus neprisitaikė tie žaidėjai, kurie netikėjome, kad nepritaps. Atvirai šnekant, „skausmingiausia“ vieta praėjusio sezono metu buvo gynyba ir šiek tiek nerimo kėlė vidurio saugų grandis. Galime prisiminti dvejas nesėkmingas rungtynes su „Uteniu“, vienerias su „Spyriu“ bei keletą kitų dvikovų, kuomet taškus prarasdavome per skaudžias savo klaidas. Gali būti, kad jos ir nulėmė tai, kad vietos tarp čempionato prizininkų iškovoti nepavyko.“ – pasakojo „Sūduvos“ prezidentas V. Murauskas.

 

Sezono eigoje „Sūduvos“ sudėtyje nebuvo išvengta pakeitimų, kurių buvo nemažai. Kalbėdamas apie šią situaciją V. Murauskas neslėpė, kad šie sprendimai nebuvo naudingi klubui, tačiau jie buvo būtini.

 

„Pirmasis čempionato ratas rezultatų prasme buvo gana neblogas, tačiau nebuvo propaguojamas nei naujasis, trenerio siekiamas futbolo stilius, nei senasis. Senąjį žaidimo stilių reikėjo pamiršti, o naujasis taip ir liko neįgyvendintas. Tai lėmė, kad antrame čempionato rate iškovojome vos trylika taškų. Padirbę su komanda penkis mėnesius treneriai pamatė kas jų stiliui netinka ir matydami tai atlikome pakeitimus sudėtyje.“

 

Paklaustas apie dabartinius pokyčius komandos sudėtyje V. Murauskas neatviravo bei žadėjo, jog plačiau apie tai papasakos kelių savaičių eigoje.

 

„Neišvengiamai pakeitimų sudėtyje bus ir kitą sezoną. Galiu pasakyti, kad daugumos futbolininkų, kurių sutartys jau pasibaigė, kito sezono komandoje nebeišvysime. Sutartys pasibaigė su šiais komandos nariais: Džiugu Bartkumi, Audriumi Broku, Arminu Vaskela, Ilya Tsyvilka, Audriumi Ramonu bei Maximiliano Ugge. Turime planą, kurio laikomės, tačiau ne viską eina įgyvendinti taip, kaip mes galvojame. Kartais nepavyksta susitarti su norimais futbolininkais, kartais ieškant žaidėjų yra padaromos klaidos. Šiai dienai nenorėčiau įvardinti kas ką pakeis komandoje, žinau, kad daug pasikeitimų bus gynybos linijoje, yra kandidatai, kurie papildys klubą ir jie bus pas mus, tačiau įvardinti jų dar negaliu. Apie viziją bei komandos sudėties komplektaciją norėčiau papasakoti šiek tiek vėliau, kuomet turėsime konkrečių susitarimų ir tada galėsime pakalbėti šia tema.“ – pasakojo „Sūduvos“ prezidentas.

 

Prieš metus duotame interviu, kuomet pasakojo apie naujojo trenerio atvykimą, pasikeitimus komandos sudėtyje bei klubo administracijoje V. Murauskas teigė, jog visi šie sprendimai buvo priimti siekiant, kad „Sūduva“ augtų kaip klubas. Praėjus metams prezidentas įžvelgia teigiamų aspektų, tačiau atskleidė sričių, kur reikėtų tobulėti.

 

„Susidomėjimas futbolu, komanda Marijampolės mieste išaugo. Prie to priskirčiau ne tik trenerių, futbolininkų darbą, tačiau ir klubo vadybą, administravimą, viešųjų ryšių darbą. Manyčiau, kad yra teigiamų postūmių į priekį. Kitas dalykas tas, kad Balkanų šalys išsiskiria komandiniu sportu, kuris yra stiprus Europiniu lygiu. Tai reiškia, kad komandinio sporto struktūra ir organizacija yra geresnė nei turime mes. Trenerių bei žaidėjų buvimas Marijampolėje atvėrė naujas galimybes pasisemti žinių, išklausyti patarimų ir tai, kas naudinga – pritaikyti sau.  Kita vertus pasigedau noro, bendravimo iš vietinių trenerių dirbančių su jaunimu, su vartininkais, to bendravimo tarp jų ir pagrindinės komandos trenerių akivaizdžiai trūko.“

 

Pasak prezidento, į kiekvieną komandą atvykstantis legionierius turi būti geresnis už vietinį futbolininką ar trenerį bei suteikti naudos papildomos naudos ne tik savo meistriškumu aikštėje, tačiau ir teigiama įtaka vietinei futbolo aplinkai.

 

„Į komandą atvykstantis žaidėjas ar treneris iš užsienio turi būti geresnis už vietinį, galbūt ne visada tai pavyksta padaryti, o lietuviai tiek klube, tiek sporto mokykloje turi gauti naudą, kuri nėra vertinama vien tik tuo momentu pasiektais rezultatais aikštėje, tačiau rodant tinkamą profesionalaus darbo pavyzdį turi ir išliekamąją vertę vietinėje futbolo aplinkoje. Buvo pasiūlymas iš vyriausiojo trenerio pusės padaryti seminarų, susitikimų su sporto mokyklos treneriais, pakalbėti apie vaikų ruošimą, nes A. Veselinovičius turi nemenką patirtį šioje srityje – aštuonerius metus treneris dirbo Rostove, futbolo akademijoje, kurioje ruošė treniravimo programas bei planus visai akademijos veiklai. Tačiau tai padaryta nebuvo ir šioje vietoje neišnaudojome trenerio, kuris galėjo pasidalinti savo žiniomis ir būti naudingas Marijampolės futbolo visuomenei. Futbolo struktūra mūsų mieste yra tokia, kad klubas turi mažai įtakos futbolo mokyklos trenerių darbui,  ir mes kartais pasigendame atsakomybės ir  komunikacijos ugdant ateities futbolininkus, o  pagrindinei „Sūduvos“ komandai kovojant dėl aukščiausių vietų užaugintų žaidėjų kiekis iš keleto pastarųjų futbolo mokyklos  kartų, liūdna, bet yra per mažas.“

 

„Smagu, jog šiais metais turime ir kuo pasidžiaugti – prieš mėnesį futbolo manieže baigta kloti nauja sintetinė danga. Lietuvos futbolo federacijai padovanojus naują  sintetinę dangą bei klubo lėšomis ją įrengus sąlygos propaguoti futbolą Marijampolės mieste taps dar geresnėmis. To naudą pajaus ne tik pagrindinės komandos futbolininkai, tačiau ir jaunieji futbolo mokyklos  auklėtiniai.“ – pasakojo Marijampolės klubo prezidentas.

 

Marijampolės „Sūduvos“ prezidentas V. Murauskas teigė, jog klubas ir toliau bandys siekti užsibrėžtų tikslų bei dirbti pagal paruoštą planą bei sakė, jog jo nuomone kitas sezonas „Sūduvai“ turėtų būti geresnis.

 

„Turime tikslus ir viziją, kaip įgyvendinti žaidimo stilių, kurį nori matyti treneris ir pagal tą viziją nuosekliai dirbame žingsnis po žingsnio. Laikui bėgant trenerių štabas savo viziją galės pilnai įdiegti ir demonstruoti akiai patrauklų futbolą, kuris yra daug įdomesnis, nei „Sūduva“ žaisdavo iki šiol. Gali būti, kad vieniems nepatinka šio tikslo siekimas ir plano vykdymas, tačiau esu optimistas ir manau, kad kitas sezonas bus geresnis. Futbole turnyrinėje lentelėje užimta vieta daug reiškia, tačiau žaidimo kokybė ir stilius, ypač žiūrovams, yra labai svarbu. Rungtynių lankomumo augimas įrodė, kad toks žaidimas yra geras ir įdomus. Manau, kad einame teisinga linkme.“ – optimistiškai pasakojo  „Sūduvos“ prezidentas.

 

„Taip pat norėčiau labai padėkoti visiems klubo rėmėjams, visiems mus palaikiusiems gerbėjams ir  pasinaudodamas proga norėčiau visiems palinkėti gražių artėjančių švenčių, jaukumo namuose ir sėkmingų artėjančių naujųjų metų.“