Pašalinto „Klaipėdos granito“ sužaistų varžybų rezultatai paliekami

Pašalinto „Klaipėdos granito“ sužaistų varžybų rezultatai paliekami

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomasis komitetas (VK) balsavimu priėmė sprendimą palikti galioti „Klaipėdos granito“ rezultatus 2015 metų Lietuvos „SMScredit.lt A lygos“ čempionate.

 

LFF Apeliacinis komitetas lapkričio 13 d. sprendimu nutarė palikti nepakeistą spalio 29 d. LFF Drausmės komiteto sprendimą dėl „Klaipėdos granito“ pašalinimo iš Lietuvos „SMScredit.lt A lygos“ čempionato už sąžiningo žaidimo principų pažeidimus.

 

Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, LFF VK svarstė klausimą dėl LFF varžybų nuostatų 96 straipsnio taikymo, t.y. pašalintos komandos rezultatų galiojimo.

 

Šiame nuostatų punkte numatoma tai, jog komandai, pasitraukusiai iš pirmenybių, nesužaidus pusės (50%) varžybų, jos pasiekti rezultatai anuliuojami, o komandai, sužaidusiai pusę (50%) varžybų jos pasiekti rezultatai paliekami. Komandos pašalinimo atveju sužaistų varžybų proporcijos įtaka rezultatų galiojimui nereglamentuojama, t.y. nėra aiškiai ir nedviprasmiškai įtvirtinta, kad kalbama tik apie komandą, kuri pasitraukia iš varžybų.

 

Tačiau tiek pasitraukimu iš pirmenybių sužaidus 50 proc. ar daugiau varžybų, tiek pašalinimu yra vienodai neigiamai paveikiama pirmenybių eiga bei sportinis pirmenybių procesas.

 

Pažymėtina, jog LFF veiklos tikslus nustato LFF įstatai, kuriuose, be kita ko, nurodomas  „prevencijos nuo bet kokių metodų ir veiksmų, galinčių kelti grėsmę rungtynių ar varžybų skaidrumui bei sąžiningumui“, bei „garbingo žaidimo principo laikymosi“ užtikrinimas. Taip pat numatyta pareiga  laikytis „lojalumo, sąžiningumo ir sportiškumo, žaidimo pagal taisykles principų“.

 

Taip pat LFF kreipėsi į UEFA ir gavo rekomendaciją, kurioje teigiama, kad kitose UEFA narių asociacijose laikomasi principo, jog komandos išėjimas ir pašalinimas iš čempionato turėtų būti traktuotinas vienodai ir tokiais atvejais svarbu atsižvelgti į sportinį principą.

 

Todėl LFF VK nuomone, atsižvelgiant į aukščiau išdėstyta, būtų sąžininga, sportiška, teisinga ir protinga abi situacijas traktuoti vienodai, o šiuo konkrečiu atveju ypač dėl to, jog LFF A lygos čempionatas yra beveik pasibaigęs, t.y. liko sužaisti tik du turus.  Todėl minėtas LFF varžybų nuostatų 96 punkto aiškinimas neprieštarautų ir užtikrintų tinkamą LFF įstatų vykdymą.

 

Remiantis šiais argumentais, LFF VK balsų dauguma nusprendė palikti galioti „Klaipėdos granito“ rezultatus 2015 metų Lietuvos „SMScredit.lt A lygos“ čempionate.

 

Likusiose dvejose rungtynėse – lapkričio 22 d. prieš „Stumbrą“ ir lapkričio 28 d. prieš „Šiaulius“ – „Klaipėdos granitui“ bus įskaityti techniniai pralaimėjimai rezultatu 0:3.