Penkios atkakliausios „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ akistatos

Penkios atkakliausios „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ akistatos

 

Po nacionalinių rinktinių pertraukos Marijampolės „Sūduvos“ laukia čempionų barjeras. Rugsėjo 12 dieną Marijampoliečiai keliaus į Vilnių ir mėgins „įkasti“ daugkartiniams čempionams „Žalgirio“ futbolininkams. Dažnai šių komandų akistatose netrūksta emocijų, permainingų rungtynių bei atkaklaus ir kovingo žaidimo. „Sūduviečiai“ su „Žalgiriu“ nuo 2002 metų vien aukščiausios Lietuvos futbolo lygos rungtynėse susitiko 50 kartų. Tarpusavio dvikovų statistika palankesnė Vilniaus ekipai – „Sūduva“ žaisdama prieš „Žalgirį“ iškovojo 11 pergalių, patyrė 18 pralaimėjimų, tuo tarpu net 21-erios šių ekipų rungtynės baigėsi lygiosiomis.

 

Portalas fksuduva.lt siūlo prisiminti penkias pačias atkakliausias ir įspūdingiausias „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ akistatas.

 

5. „Žalgiris“ 2-2 „Sūduva“ (2012-08-05, A lyga)

 

Pakankamai gerai 2012 metų čempionatą pradėjusi „Sūduva“ trečiame rate siekė pratęsti savo pergalių seriją ir sostinėje. Marijampoliečiai buvo arti tikslo – jau pirmame kėlinyje „Sūduvos“ puolėjas Ričardas Beniušis dviem tiksliais smūgiais nuginklavo Arminą Vitkauską ir vilniečiai atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje. Tačiau 81 minutę „Žalgirio“ puolėjas Kamilas Bilinskis pasinaudodamas puolėjo „uosle“ atsidūrė laiku ir vietoje bei sušvelnino rezultatą. Tuo „Sūduvos“ nemalonumai nesibaigė – tas pats K. Bilinskis jau per teisėjo pridėtą laiką sugebėjo išlyginti rezultatą. Kovingose rungtynėse buvo parodytos šešios geltonos kortelės, o po antrojo „Žalgirio“ įvarčio susistumdę Luka Peričius ir Sergėjus Loginovas prieš save išvydo po raudoną kortelę.

 

 
4. „Žalgiris“ 1-3 „Sūduva“ (2013-11-09, A lyga)

 

3500 žiūrovų atėjo į LFF stadioną palaikyti savo miesto komandos, kuriai po ilgos pertraukos Lietuvos čempionų vardas buvo ranka pasiekiamas – tereikėjo nepralaimėti „Sūduvai“ arba laukti „Atlanto“ kluptelėjimo rungtynėse su „Banga“. Vilniaus ekipai pralaimėjus ir „Atlantui“ iškovojus pergalę namuose čempionų vardo likimas būtų sprendžiamas papildomoje dvikovoje tarp „Žalgirio“ ir Klaipėdos ekipos.

 

Gausiai sirgalių palaikomi „žalgiriečiai“ pirmojo kėlinio pabaigoje praleido įvartį – 41 minutę „Sūduvos“ saugas Povilas Kiselevskis tolimu smūgiu į apatinį vartų kampą išvedė marijampoliečius į priekį. „Žalgiriui“ rezultato išlyginti nesisekė, o antrojo kėlinio pradžioje Karolis Chvedukas tiksliu smūgiu galva padvigubino rezultatą. Po dviejų praleistų įvarčių vilniečiai pradėjo spausti „Sūduvą“, surengė ne vieną pavojingą progą, tačiau patikimai vartus gynęs Džiugas Bartkus ne kartą išgelbėjo komandą. 70 minutę „Žalgirio“ reikalai buvo visai prasti – Audrius Brokas pelnė trečią komandos įvartį, tuo tarpu „Atlantas“ namuose 1:0 pirmavo prieš „Bangą“. Po kelių minučių „Žalgirio“ saugas Mantas Kuklys realizavo 11 metrų baudinį bei sušvelnino rezultatą, tačiau per likusį rungtynių laiką „Sūduva“ sugebėjo atsilaikyti bei iškovoti pergalę. „Žalgiriui“, nors ir patyrus skaudžią nesėkmę, sėkmė nusišypsojo – rungtynėse Klaipėdoje 83 minutę „Bangos“ puolėjas Aurelijus Staponka išlygino rezultatą,  o tai reiškė, kad Vilniaus „Žalgiris“ po 14 metų pertraukos ir vėl tapo Lietuvos čempionu.

 

 
3. „Sūduva“ 1-2 „Žalgiris“ (2015.06.23, „Smscredit.lt A lyga“)

 

Šiame „Smscredit.lt A lygos“ čempionate, vieneriose „Žalgirio“ ir „Sūduvos“ rungtynėse, iki pat paskutinės minutės nebuvo aišku kaip jos pasibaigs. Vilniečiai susitikimo pradžioje surengė kontrataką, kurios smaigalyje atsidūręs komandos naujokas Jorge Chula technišku smūgiu „permetė“ kamuolį per Džiugą Bartkų ir išvedė komandą į priekį. Marijampoliečiai praleidę įvartį nepasidavė – antrojo kėlinio viduryje po Marko Živkovičiaus perdavimo iš krašto po keitimo aikštėje pasirodęs Marius Šoblinskas tiksliai smūgiavo galva ir atstatė pusiausvyrą. Rungtynių pabaigoje, 88 minutę, suklydus varžovų gynėjams Tomas Radzinevičius perėmė kamuolį ir smūgiavo iš maždaug 20 metrų atstumo. „Sūduvos“ atakų lyderio smūgis sudrebino „Žalgirio“ vartų skersinį. Emocingose rungtynėse šventė „žalgiriečiai“ – 90 minutę po tolimo perdavimo įvartį įmušė ir „Sūduvą“ be taškų paliko Semiras Kerla.

 

 

 

2. „Sūduva“ 1-1 „Žalgiris“ (2013-09-02, A lyga)

 

Nerijaus Valskio ir Tomo Radzinevičiaus vedini „Sūduvos“ futbolininkai namuose priėmė čempionus, kurie prieš kelias dienas buvo baigę savo pasirodymą UEFA Europos lygos atrankoje. Progų išsiveržti į priekį turėjo abi komandos, tačiau „Žalgirio“ atakos buvo pavojingesnės. 71 minutę „Žalgirio“ puolėjas Kamilas Bilinskis perėmė kamuolį iš neatidžiai sužaidusio „Sūduvos“ gynėjo ir išbėgęs vienas prieš vartininką šios klaidos nedovanojo. „Arvi“ futbolo arenoje susirinkusius žiūrovus įspūdingu įvarčiu atnešusiu tašką komandai nudžiugino neseniai iš Čekijos SFC „Opava“ klubo grįžęs Tomas Radzinevičius. Puolėjas gavo kamuolį nugara stovėdamas į vartus, tačiau tai buvo ne problema – besisukdamas ir nežiūrėdamas kur yra vartininkas ar varžovų vartai T. Radzinevičius pelnė puikų įvartį ir išgelbėjo komandą nuo pralaimėjimo.

 

 

1. „Sūduva“ 2-3 „Žalgiris“ (2014-11-05, LFF taurės ketvirtfinalis)

 

Praėjusiais metais LFF taurės burtai ketvirtfinalyje suvedė „Žalgirį“ ir „Sūduvą“. Pirmoje dvikovoje Vilniuje Linas Pilibaitis pelnė įvartį ir padovanojo minimalią pergalę savo komandai. Pralaimėjimas „Sūduvai“ reiškė tai, kad namuose reikalinga pergalė dviejų įvarčių persvara.

 

„Sūduva“ pirmojo kėlinio pabaigoje pasiuntė į nokdauną svečius iš Vilniaus – per tris minutes marijampoliečiai du kartus pasiuntė kamuolį į „Žalgirio“ tinklą ir po pirmojo kėlinio pirmavo rezultatu, kuris būtų leidęs „Sūduvai“ žengti į LFF taurės pusfinalį. Tačiau antrame kėlinyje vaizdas buvo priešingas – iš „miego“ prikelti „žalgiriečiai“ nedovanojo Marijampolės ekipai klaidų ir pelnę tris įvarčius žengė į taurės pusfinalį bei vėliau tapo LFF taurės laimėtojais.